Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

06.05.2024 15:17

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо припинення (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради

6638caa9dfb64__485.jpg

         1. Найменування організатора  громадського обговорення – Гайсинська міська рада.

       2. Мета: врахування думки жителів с. Рахнівки Чечелівського старостинського округу Гайсинської міської ради щодо припинення (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради.

       3. Законність прийняття рішення:

Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу дошкільної освіти приймає його засновник (засновники).

       4. Обґрунтування необхідності здійснення заходів:

Питання реорганізації та закриття закладів освіти у сільській місцевості сьогодні посідає одне з перших місць на порядку денному. Ця проблема гостра для всієї України і виникла внаслідок демографічної кризи, яка з кожним роком зростає у державі у цілому. З кожним роком кількість вихованців у дитячих садках зменшується, тому й не дивно, що чимало закладів стали напівпорожніми. Найгостріше проблема малокомплектності проявляється у невеликих селах. У такому випадку гострою залишається проблема якості освіти, розпорошення бюджетних коштів, виділених на освітянську галузь.

Ситуація погіршується внаслідок запровадження воєнного стану на території України, коли очне навчання можливе лише за наявності укриття у закладі освіти. Починаючи з 24.02.2022 року вихованці закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка не мали можливості повноцінно відвідувати заклад через відсутність укриття.

У закладі дошкільної освіти «Стусове джерельце» села Рахнівка функціонує 1 різновікова група, списковий склад становить 8 осіб. Освітній процес здійснюється дистанційно. З 1 січня 2023 року по 1 квітня 2024 року онлайн заняття  фактично відвідувало -5 дітей.

Станом на 1 вересня 2024 року списковий склад дітей становитиме 4 особи, з них одна дитина  - за кордоном.

Для функціонування закладу дошкільної освіти з місцевого бюджету у 2023 році було витрачено 994,6 тис. грн. Середня вартість утримання однієї дитини у 2023 році становила 198,9 тис. грн. Економія від оптимізації – 795,4 тис. грн.

Ситуація з народжуваністю в селі Рахнівка  щороку погіршується. Так, відповідно до листа старости Чечелівського старостинського округу на території села Рахнівка зареєстровано 9 дітей віком від 3 до 6 років (фактично проживають - 6), з них:

  • від 3 років до 4 років – 1;
  • від 4 років до 5 років – 4 (2 не проживають, 1 – у ЗДО с. Чечелівка);
  • від 5 років до 6 років – 4 (1 – за кордоном, 1 –  у ЗДО с. Чечелівка).

Отже, утримувати такий заклад освіти є економічно невигідно для територіальної громади, але питання не лише у коштах, але й якості освіти, яку отримують вихованці, оскільки якісна дошкільна освіта - це запорука успішного розвитку дитини та її благополуччя.

У приміщенні закладу функціонує музей та є парк імені Василя Стуса, територія закладу становить близько 1 га та потребує догляду. 

Питання  працевлаштування працівників є одним із пріоритетних для відділу освіти, у даному напрямку ведеться постійна робота.

У зв’язку з різким зменшенням кількості дитячого населення на території села, зменшенням спискового складу вихованців у закладі - недоцільно витрачати бюджетні кошти для будівництва нового сховища. Вирішенням даного питання є ліквідація закладу та забезпечення умов для здобуття дошкільної освіти дітьми у ЗДО «Веснянка» с. Чечелівка.

Таким чином, саме забезпечення якості освітніх послуг стане одним з головних критеріїв, за якими українське суспільство буде оцінювати успішність освітніх реформ в країні.

5. Суб’єкт, що вніс пропозицію щодо припинення (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради – відділ освіти Гайсинської міської ради.

6. Строк, місце, час проведення громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників – громадське обговорення відбудеться в приміщенні закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради 06.06.2024 року о 9.00 год. з громадськістю с. Рахнівка Чечелівського старостинського округу.

7. Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форми для подання пропозицій (зауважень) – м. Гайсин вул. 1 Травня, 40, тел. 2-24-21, ел. адреса osvitagaysin@gmail.com.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій чи усній формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає, протягом 15  днів з дати опублікування повідомлення про його проведення.

8. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення – відділ освіти Гайсинської міської ради, м. Гайсин вул. 1 Травня, 40, тел. 2-24-21, ел. адреса osvitagaysin@gmail.com.

9. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Шрамко Валентина Миколаївна, начальник відділу освіти Гайсинської міської ради.

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання   щодо  припинення (ліквідації) закладу дошкільної освіти «Стусове джерельце» с. Рахнівка Гайсинської міської ради та обговорення відповідного проєкту рішення, що виноситиметься на розгляд Гайсинської міської ради.

ВИСЛОВІТЬ СВОЮ ДУМКУ, ПОДАВШИ СВОЇ ПРОПОЗИЦІЇ (ЗАУВАЖЕННЯ) У ПИСЬМОВІЙ ЧИ УСНІЙ ФОРМІ.