Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

13.09.2024 14:42

Якість питної води

a805cee6-9cde-4fed-8948-ea6c6e814389.jpg

  

Питна вода являється невід’ємною складовою нашого щоденного життя. Від якості та кількості води, яку ми вживаємо, прямо залежить стан людського здоров’я. Щоденно людина повинна вживати 30-40 мл рідини на кожен кілограм ваги, тому для кожного ця норма індивідуальна і становить 1,8-3,5 літрів.  Якість питної води повинна відповідати вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Систематичний контроль за станом якості питної води покладається на підприємства та організації, що здійснюють водопостачання населення та на органи місцевого самоврядування. В свою чергу на Управляння Держпрподспоживслужби покладаються обов’язки по періодичному контролю якості питної води, що постачається населенню. Так відповідно до Наказу Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області від 21.05.2024 №81-О в липні-серпні було здійснено вибірковий відбір проб з централізованої мережі водопостачання
м. Гайсин. Відповідно проведених випробувань з 20 досліджених проб в 3 питна вода не відповідає вимогам ДСанПін 2.2.4-171-10 Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по фізико-хімічними показниками – перевищення рівня жорсткості, при нормі до 7 ммоль/л вона становить 9,3-13,4 ммоль/л.

З проблемою підвищеної жорсткості води стикаються жителі майже всіх регіонів України.

Чи впливає жорстка вода на наше здоров'я? Якими способами її пом'якшують? Всі ці та інші питання часто виникають у кожного з нас. Жорсткою називається та вода, в якій міститься надмірна кількість кальцію і магнію. А в деяких випадках – солей заліза.

Ознаки жорсткої води напевно помічав кожен. Так, про підвищену кількість магнію і кальцію в її складі чітко говорить:

  • покриття змішувачів нальотом;
  • поява білястих розлучень;
  • утворення накипу на стінках чайника;
  • погане утворення піни при митті посуду і пранні.

Також жорстка вода пошкоджує систему опалення. Вона знижує ефективність нагріву, збільшує мінімальну витрату води, що через багато років нерідко призводить до розтріскування труб. Некрасивий наліт з'являється не тільки на змішувачах, але і на батареях, унітазах, душових кабінках. Через це Сантехніка швидше виходить з ладу, і міняти її доведеться набагато раніше покладеного терміну. Від жорсткої води посуд дуже погано миється, на ній залишаються розводи і плями, причому незалежно від того, скільки разів вона була помита. Прання в жорсткій воді теж є малоефективною: по-перше, миючого засобу доводиться витрачати більше звичайного, по-друге, одяг погано стирається, швидко псується, сідає, стає неприємною на дотик.

Самі по собі кальцій і магній – вельми корисні для організму мікроелементи. Але тільки в оптимальній кількості. А в жорсткій воді явно спостерігається їх надлишок.
Систематичне вживання питної води з підвищеною жорсткістю має негативні наслідки для організму людини:

  • Кальцій з магнієм осідають на стінках кишечника. В результаті погіршується моторика шлунка, накопичуються солі.
  • Жорстка вода погано впливає на шкіру. Після вмивання або купання шкіра стає сухою, роздратованою, з'являється відчуття стягнутості. Все тому, що жорстка вода забиває пори і змиває природний жировий захист. В результаті шкірі важче дихати, з'являються прищі, різні висипання. З-за цього всій прекрасній половині людства доводиться користуватися спеціальними кремами, які допомагають мінімізувати негативний вплив жорсткої води.
  • Особливо негативно впливає жорстка вода на шкіру новонароджених. З цієї причини їх купають в кип'яченій воді, щоб запобігти будь-які ризики для здоров'я.
  • Страждають від неї і волосся. Сполуки солі ускладнюють дихання, з'являється ламкість, лупа. У деяких випадках волосся починає випадати.

Сьогодні є можливість придбати фільтри для очищення питної води, за допомогою яких ця проблема буде усунута.

 

 

Заступник начальника відділу

державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства                                                      Юлія ПОКОТИЛО