Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

20.09.2024 12:10

Профілактика спалахів кишкових інфекцій

f5cc47a6-e162-4f76-9f3c-4ca7417d91fd.jpg

Початок нового навчального року для багатьох сповнений новими відкриттями та знаннями, а для фахівців лікувальних закладів, Центрів контролю та профілактики хвороб і Держпродспоживслужби - це новий період росту захворюваності серед дітей, які іноді мають характер спалахів. Початок цього навчального року не став виключенням, адже перший спалах кишкової інфекції вже зареєстрований 6 вересня в одній з шкіл м. Києва.

Відповідно до оперативних повідомлень за 8 місяців 2024 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби України взяли участь у розслідуванні 45 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 513 осіб, з них 255 дітей (48%). За аналогічний період 2023 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 43 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 467 осіб, з них 267 дітей (57 %).

Спалахи зареєстровано на території 18 областей та у м. Києві, зокрема: у Вінницькій, Кіровоградській, Хмельницькій, Черкаській областях по 1 спалаху, у Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Чернігівській областях – по 2, Івано-Франківській, Одеській, Полтавській та Чернівецькій областях – по 3, у м. Києві – 9 спалахів.

За 8 місяців 2024 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення такий: 

-25 спалахів, пов’язані із закладами громадського харчування та торгівлі, 

-11 - із закладами освіти, 

- 2 спалахи - у лікарнях, 

- по 1 - спалаху виник у дитячому таборі оздоровлення та відпочинку та у пункті розміщення внутрішньо переміщених осіб, 

- 5 - у побуті.

За оперативними даними у поточному році 14 спалахів викликано сальмонелами, 15 – вірусами (рота-, норовірусами), 3 – вірусом гепатиту А, 8 - іншими бактеріальними збудниками, при 4 спалахах – збудника не встановлено, при 1 – дослідження тривають.

Передача збудників інфекції в 2024 році відбувалася: 

  • харчовим шляхом - 19 спалахів, 
  • контактно - побутовим - 14, 
  • шлях та фактор не встановлено - 10, 
  • забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, 
  • триває розслідування 1 спалаху.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту.

2.Відокремлюйте сиру їжу від готової: розмежовуйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3.Ретельно готуйте їжу: достатньо просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

4. Дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів: не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години;

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

 Виконання цих простих порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких!

 Проте, якщо у вас з’явились перші ознаки кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) терміново звертайтесь до лікаря. Пам’ятайте: самолікування небезпечне для здоров’я!

Фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Гайсинського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області