Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

12.06.2025 13:53

Ботулізм

6c4915c7-9063-4b17-aa96-164f3983ec70.jpg

Ботулізм. Що варто знати?

☝️ Останнім часом збільшилась кількість випадків захворювань на ботулізм, а тому фахівці Жмеринського районного управління Головного управління Держспоживслужби у Вінницькій області закликають Вас з обережністю вживати консерви домашнього виготовлення, які у разі недотримання технології приготування, можуть стати причиною розвитку ботулізму та рекомендують:

🔘 відмовитись від вживання продукції як домашнього, так і промислового виробництва, якщо банка або інша ємність має ознаки порушеної герметичності, деформована або роздута;

🔘 не вживати в'ялену, копчену, солону та консервовану рибу домашнього виготовлення;

🔘 не вживати консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;

🔘 не вживати продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості та дотриманні правил зберігання та/або транспортування;

🔘 не купувати консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та на стихійних ринках.

📌 Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Ботулізм є небезпечним для життя захворюванням, яке уражує нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликає параліч (м'язова слабкість).

Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків.

☝️ Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.

Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг. На жаль, проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.

❗️ Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління ГУ Держпродспожив-служби у Вінницькій області звертає увагу, що ботулізм не можна визначити за кольором або смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, а виділяє сильнодіючий токсин. Збудник розмножується в середовищі, де немає доступу кисню.

❗️ Старайтесь дбати про себе та вживати лише свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.

❗️ А також при появі перших симптомів одразу звертайтесь до лікаря.