Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

18.08.2025 09:31

Держпродспоживслужба застерігає: гриби становлять реальну загрозу життю!

3c7a8cb5-a2f7-45bc-a7f0-ff684099eed3.png

Щороку у Вінницькій області реєструються десятки випадків отруєнь людей грибами. На лікарняні ліжка потрапляють як дорослі, так і діти.

З метою запобігання отруєнь дикорослими грибами, нагадуємо основні правила збирання та споживання:

найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;

не купуйте гриби на стихійних ринках;

уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;

не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів;

не куштуйте сирі гриби;

удома ще раз ретельно перевірте гриби, щоб упевнитися, що ви не підібрали отруйний;

готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Нагадуємо, що годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна! Також вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та людям старшого віку.

Симптоми отруєння грибами: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

терміново телефонуйте на 103;

промийте шлунок простою водою;

дотримуйтеся постільного режиму;

пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм!

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування!

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!