Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

22.10.2025 14:16 15

НЕ ЇЖТЕ БАГАТО СОЛІ

7c4be44b-0356-4841-b05d-691ded10b802.jpg

Харчування — наш щоденний вибір. Саме воно може стати опорою для здоров’я і сил. І мова не лише про збалансовану тарілку з достатньою кількістю овочів, цільнозернових чи білкових продуктів, а й про кількість солі в ній.                                

Сіль — невіддільна і потрібна частина нашого раціону. Вона додає відчуття смаку, допомагає зберігати продукти. Але натрій, з якого складається сіль, у надлишку — небезпечний. У нормі цей мінерал підтримує баланс рідини і нормальної роботи всіх органів. Проте, надлишок призводить до підвищення артеріального тиску, навантажує на серце і судини, що збільшує ризики серцево-судинних захворювань, зокрема  інсульту, інфаркту та серцевої недостатності.

Надлишок натрію викликає й інші проблеми зі здоров’ям:

  • сечокам'яну хворобу в нирках та хронічну хворобу нирок;
  • ослаблення кісток і розвиток остеопорозу;
  • вищий ризик гастриту, виразок і раку шлунка;
  • ожиріння та діабет 2 типу;
  • погіршення пам’яті та підвищений ризик деменції;
  • затримку рідини й набряки.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує споживати не більше 1 чайної ложки солі на день (до 5 грамів) для дорослих.  Дітям від 2 до 15 років потрібно ще менше солі, ніж дорослим.

Українці щодня споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує Всесвітня організація охорони здоров’я: у середньому — 12,6 г замість 5 г. У європейському регіоні Україна — у трійці лідерів з надмірного споживання солі.  Варто знати, що 75% солі за добу ми отримуємо з магазинних продуктів (промислового виробництва та фасфуд) і лише 25% із сільнички на столі.

Найбільше солі ми отримуємо з таких продуктів:

  • перероблені: ковбаси, сосиски, бекон, консерви, домашнє соління;
  • фастфуд: шаурма, хотдог, фалафель, бургер, сендвіч/паніні, піца;
  • солоні закуски: чипси, сухарики, горішки;
  • соуси: соєвий соус, кетчуп;
  • готові приправи з сіллю.

 

Як читати упаковку: де ховається сіль?

На упаковках вміст солі або натрію зазвичай вказують останнім пунктом в полі «Поживна цінність». Але більшість людей не вміє правильно читати ці дані, що дозволяє виробникам маскувати високий рівень солі. 

На що звертати увагу:

  • У складі може бути зазначено «сіль» або «натрій» (sodium).
  • 1 г натрію = 2,5 г солі.
  • Якщо вказано «натрій», потрібно помножити цифру на 2,5 щоб отримати кількість солі.

Вміст на 100 г продукту (вказується на упаковці)

  • Це ключовий показник для порівняння різних продуктів.
  • Понад 1 г солі на 100 г — вже багато. 
  • Виробники часто вказують кількість солі «на порцію». Але, наприклад, у пачці 150 г чипсів, порцією називають 30 г продукту, а не 100 г.
  • Завжди рахуй сіль на 100 г — це єдиний спосіб реально оцінити кількість солі, що поступає у ваш організм.

Інші джерела натрію 

  • У складі продукту можуть бути: «сода», «глутамат натрію (E621)», «бікарбонат натрію», «нітрат натрію», «розпушувач». Вони теж містять натрій.

 

Прості кроки: як зменшити споживання солі 

  • Зменшуй сіль поступово, смакові рецептори швидко адаптуються і їжа відкриється новим смаком. 
  • Не досолюй повторно їжу і додавай менше солі в страви які готуєш.
  • Прибери сільницю зі столу, щоб не досолювати їжу.
  • Заміни сіль натуральними спеціями та прянощами: орегано, часник, базилік, імбир тощо).
  • Заміни готові соуси на лимон, томати. Якщо важко відмовитись, додавай менше.  
  • Обирай свіжі або заморожені овочі замість консервованих/готових страв з них.
  • Обирай домашню їжу.  
  • Читай  «Поживну цінність» на упаковці: обирай продукти, де менше солі на100г. 
  • Зверни увагу на сіль в щоденних продуктах, наприклад, хліб — спробуй знайти такий, де солі менше 
  • Шукай продукти з позначкою «з низьким вмістом солі» або «без додавання солі».  
  • Відмовся від соусів та заправок або додавай трошки.

Дотримуйся вищеперерахованих порад – це позитивно вплине на твій стан здоров’я.

 

Завідувач відділенням епідеміологічного

нагляду та профілактики неінфекційних хвороб                                   Марія БЕНЬ