Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

27.01.2023 09:32

Сьогодні Гайсинська громада на чолі з Анатолієм Гуком вшановує жертв «Голокосту» та нацистських репресій, приєднуючись до міжнародного дня поминання

63d37e3a5556a__Користувацькі-розміри-1280x720-px-(9).png

В історії Європи та світу це день став поминальним, який відкриває нам жахливі та страшні явища і події минулого століття, і який приніс один з найкривавіших сюжетів в історії людства – Голокост.

27 січня 1945 року війська 60-ї армії 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау на території сучасної Польщі. Через Аушвіц, за оцінками науковців, пройшли 1,3 мільйона людей. Понад мільйон із них загинули.

16–17 вересня 1941 року окупанти також знищили близько 4 тисяч євреїв у Гайсині.

Голокост… Це страшне і нелюдське геноцидне явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років, і що призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом, затятим расизмом і принизливими забобонами, які панували тоді в нацистсько - фашистській Німеччині. Це трагедія Бабиного Яру, це сотні тисяч закатованих і замордованих людських доль… І цивілізоване людство немає права забути про це, аби ніколи таке не повторилося. Адже подібним злочинам немає виправдання і терміну дії.

Під час Другої світової війни жертвами Голокосту стали понад 1,5 млн осіб.

Маємо про це знати, говорити, пам’ятати. Ненависті і расизму немає місця в цивілізованому світі.

Вічна пам’ять жертвам Голокосту!