01.07.2023 10:13
У розпал літа підвищений ризик захворіти на кишкові інфекції
Будьте обережні: спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції.
Лише у Києві за останні кілька днів шаурмою отруїлися 70 людей. Загалом в Україні за останні півроку на гострі кишкові інфекції, куди входять харчові отруєння (не включаючи ботулізм та отруєння грибами) захворіли 47 256 людей, а масових випадків отруєнь було аж 77!
Інфекційні захворювання розвиваються дуже швидко і можуть бути дуже небезпечними. А врятувати від них можуть елементарні правила гігієни та прискіпливий підхід до вибору продуктів та готових страв.
Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету, тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, слідкуйте за терміном придатності, продуктів, які ви вживаєте і використовуйте лише безпечну воду з перевірених джерел.
Якщо у вас є бодай найменший сумнів, що працівники закладу, у якому ви вирішили пообідати чи перекусити, не дотримуються цих простих правил, — не беріть там їжу.
Якщо ви все-таки отруїлись, то з першими симптомами негайно звертайтесь до лікаря.
Джерело: Центр громадського здоров'я МОЗ України