Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

26.07.2023 08:37

Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що вражають переважно травну систему людини.

Користувацькі-розміри-1280x720-px-(4).png

Найчастіше сальмонельоз виникає в результаті споживання зараженого м'яса, риби, птиці, яєць, молока. Рідше хвороба передається від людини до людини через брудні руки або предмети побуту. Оскільки бактерії роду Salmonella досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля, для їх знищення необхідна тривала термічна обробка.

⚠️Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

☝Сальмонельоз є одним із видів харчового отруєння і самостійно його діагностувати майже неможливо, тому при появі будь-яких симптомів отруєння необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

Будь яка профілактика краща за лікування, тому для запобігання захворюванню на сальмонельоз необхідно:

✅дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом;

✅сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо від готових страв;

✅яйця перед приготуванням слід ретельно вимити;

✅страви з сирих яєць краще вжити одразу після приготування;

✅розморожувати м'ясо і рибу слід в холодильнику;

✅при приготуванні страв із м'яса або риби, не торкайтеся до інших продуктів;

✅страви з м'яса і птиці необхідно вживати тільки після термічної обробки;

✅страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;

✅для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, який після використання обдавати окропом;

✅для м'яса і риби краще виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку, або хоча б обдати кухонний інвентар окропом після обробки зазначених продуктів;

✅дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;

✅не допускати змішування свіжоприготовленої страви із її залишками попереднього дня;

✅не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

✅під час поїздок не споживати продукти, що швидко псуються: салати зі сметаною або майонезом, кондитерські вироби з кремом, м'ясні та рибні вироби домашнього приготування;

✅вживати лише безпечну воду (бутильовану або охолоджену кип'ячену воду).

Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області