Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

20.10.2023 14:23

БЕЗПЕКА ПІД ЧАС ПІЧНОГО ОПАЛЕННЯ

6532633c48c63__394502593_349548584137229_72456592953835480_n.jpg

Пожежа була і є найнебезпечнішим стихійним лихом. Внаслідок пожеж гине та страждає значна кількість людей.

З настанням холодів значно зростає кількість пожеж, пов’язаних саме з порушенням правил користування та несправністю пічного опалення. Нерідко впритул до печей ставляться меблі, ліжка, сушаться на них чи біля топкових отворів одяг, взуття, дрова. Найчастіше пожежі виникають при недбалому поводженні з вогнем, тривалій експлуатації печей, які влаштовані з порушеннями, як самої печі, так і димарів.

Тож, щоб уникнути лиха, звертамо вашу увагу на банальні, але водночас необхідні знання з пожежної безпеки під час підготовки та проходження опалювального сезону, попереджаємо про дотримання елементарних правил:

-перше, і головне – не залишати малих дітей без нагляду старших, розповідайте підліткам про можливу небезпеку при поводженні з вогнем!

– не допускати перенакалювання печей, слідкувати, щоб не було в стінках печей і димарів тріщин, та своєчасно їх ремонтувати;

– на підлозі з горючих матеріалів перед топковими дверцятами необхідно прибити металевий лист розміром 50х70 см;

– небезпечно користуватися для розпалу печей легкозаймистими рідинами, приставляти або вішати на нагріті поверхні ковдри, ліжка, сушити дрова, залишати прилади, що топляться, без нагляду і дозволяти розпалювати їх дітям.

Пам’ятайте! Трусити сажу необхідно не рідше двох-трьох разів на рік, зокрема, і перед початком опалювального сезону.

Доручати роботу по влаштуванню чи ремонту печей необхідно спеціалісту-пічнику, який повинен знати державні будівельні норми для приладів опалення, вентиляції (вони є у вільному доступі в мережі Інтернет, тож буде корисним і самим господарям осель з ними ознайомитися).

Знайте, що саморобні і несправні електрообігрівачі також нерідко стають причиною пожеж. Тож, дотримуйтесь правил пожежної безпеки при користуванні приладами опалення. У випадку виникнення пожежі дзвоніть по телефону «101» і приступайте до її гасіння підручними засобами. Бажаємо всім миру і безпечного опалювального сезону.