28.11.2023 09:35
Увага! БОТУЛІЗМ!
21 листопада території Гайсинського району зареєстрований випадок
ботулізму у жителя с. Губник. З метою належного розслідування працівниками
Гайсинского районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій
області спільно з працівниками ВСП Гайсинського РВ ДУ «Вінницький
ОЦКПХ МОЗ України» провели епідеміологічне розслідування, з вивченням
можливих факторів, що могли сприяти виникненню захворювання, встановлено
коло осіб, що також могли постраждати. З метою належного реагування
Гайсинсьою міською радою проведено засідання ТЕБ та НС з прийняттям
відповідного рішення.
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium
botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах. Найчастіше
інфекція ботулізму міститься в таких продуктах, як домашня консервація,
особливо небезпечні гриби домашнього консервування, копчена або в'ялена
риба, м'ясні та ковбасні вироби, бобові консерви
Основним шлях передачі захворювання є харчовий, найчастіше - при
вживанні консервованих в домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше
реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього
консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів,
бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, "сімейні" спалахи
захворювань.
Симптоми хвороби:
• Сухість в роті
• Ускладнення ковтання
• Невиразність мови
• Двоїння в очах
• Помутніння і опущення повік
• М’язова слабкість
• Запаморочення
• Нудота і блювання
• Пронос
• Здуття живота і запор
• Ураження м’язів шиї і кінцівок
Інкубаційний період від 2-3 годин до 10 діб.
У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти
сировини. Чим чистіше вимиті овочі перед консервуванням, чим ретельніше
промита риба перед послом, тим менша ймовірність потрапляння в продукт
збудника ботулізму.
Заходи безпеки
• Рибу перед послом в домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів,
ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні.
• Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не
рекомендується консервувати їх в герметично закритих банках в домашніх
умовах
• При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало
природного кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну
кислоту, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
• Важливо добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед
закладкою в них продуктів.
• При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних
продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати
консерви при температурі 100 ° С 5 хвилин для переходу спор в вегетативну
форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100 ° С - не
менше 40 -60 хвилин з подальшою герметичним закриттям.
• Найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від вживання
в їжу вмісту банки.
• Також необхідно категорично виключити придбання домашніх консервів,
в'яленої, копченої, солоної риби та інших продуктів харчування в місцях
несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З
метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступних
рекомендацій:
- не брати в дорогу і на відпочинок продукти, що швидко псуються
- швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику і обов'язково
дотримуватися термінів їх реалізації;
- ретельно проварювати, тушкувати і прожарювати харчові продукти, особливо
консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день
перед вживанням обов'язково прокип'ятити або протушкувати;
- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим інвентарем
(ножі, дошки);
- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових
забруднень, зберігати їх в закритому посуді;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення
температури тіла, нудота, біль в животі, блювота, пронос і т.п.) не займайтеся
самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за
допомогою медпрацівників.