Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

05.04.2024 14:23

Відповідальність за домашнє насильство.

Користувацькі-розміри-1280x720-px-(3).png

Домашнє насильство — це не лише про завдані побої. Насправді ж воно включає різні форми насильницької поведінки. Але у всіх цих різновидів є спільні ознаки: відсутність поваги до іншої особи, прагнення влади та контролю над нею.

Втім у жодному з випадків домашнє насильство не є внутрішньосімейною справою чи особливостями родинного спілкування. Це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати.

Відповідно до ст. 126-1 КК України домашнє насильство - умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, за які передбачено покарання у виді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або пробаційним наглядом на строк до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк, або позбавленням волі на строк до двох років.

Якщо раніше домашнім насильством вважались інциденти у подружжі, то тепер розширюється коло осіб.

Перелік осіб, які можуть бути кривдником або ж потерпілим від домашнього насильства наведено у ст. 3 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

Тому, у випадку вчинення домашнього насильства в різних його проявах, для захисту себе, своїх знайомих та рідних, неодмінно про даний факт повідомляйте правоохоронні органи.

Кривдників ж, у разі вчинення домашнього насильства, очікує справедливе покарання відповідно до чинного законодавства.

Разом з тим, звертаємо увагу, що кримінальне провадження щодо кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України є кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення, та може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого, і, відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України, не може бути закрите у зв’язку з відмовою потерпілого від обвинувачення.

Так, за період 1 кварталу 2024 року Гайсинською окружною прокуратурою до суду скеровано 9 обвинувальних актів за ознаками вчинення злочину, передбаченого ст. 126-1 КК України. На даний час судами розглянуто 2 кримінальних провадження. Відповідно до обвинувальних вироків, засуджено 2 особи.

За період 2023 року до суду скеровано 21 обвинувальний акт вказаної категорії. Судами розглянуто 11 кримінальних проваджень відносно 11 осіб. 

Згідно з обвинувальними вироками до засуджених серед іншого судом відповідно до п. 5 ч. 1, ч. ч. 2, 3 ст. 91-1 КК України застосовано обмежувальний захід, який передбачає направлення для проходження програми для кривдників.

Відповідно до ст. 28 Конституції України кожен має право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

 

 

Прокурор Гайсинської

окружної прокуратури                                                               Юрій ПРОЛЄЄВ