Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

20.09.2024 12:21

Показники якості зерна та контроль за його якістю

f202d02c-9040-41da-8756-4740a403fb0b.jpg

Зернові культури мають велике значення для життя та господарської діяльності людини. Якість зерна відіграє важливу роль для здоров’я людей і домашніх тварин, від нього також прямо залежить вартість продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Якість зерна впливає на його цінність для використання у харчовій і переробній промисловості.

Сукупність показників якості продуктів (зерна, борошна, крупи) – їх технологічні властивості – обумовлює придатність сировини для конкретного виду перероблення або використання. Оцінюються за допомогою органолептичних, фізико-хімічних, функціонально-технологічних, споживчих показників, а також показників безпечності.

При органолептичній оцінці звертають увагу на колір, запах та смак, які повинні бути придатними для того чи іншого продукту.

Фізико-хімічними показниками є вологість, крупність, натура, маса 1000 зерен, склоподібність, засміченість зерна, вміст білка, вміст крохмалю, вміст жиру (олійність).

До функціонально-технологічних показників можна віднести вміст сирої клейковини, ІДК, ЧП.

Споживчі показники зерна визначаються показниками лабораторної випічки з борошна лабораторного помелу, в деякій мірі – силою борошна на альвеографі.

До показників безпечності можна віднести: кислотність, вміст глюкозинолатів, вміст різних мікотоксинів.

Повний перелік показників, які перевіряються у зерні, залежить від потреб кінцевого споживача.

Основними напрямами здійснення державного контролю за якістю зерна є: захист прав суб’єктів ринку зерна та споживачів щодо їх забезпечення зерном та продуктами його переробки, якість яких відповідає вимогам всіх нормативно-правових актів.

Контроль якості зерна та продуктів його переробки покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  Постановою КМУ від від 2 вересня 2015 р. № 667 . Згідно з Положеннями про Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області та про відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки, спеціалісти відділу, відповідно до покладених на нього завдань, здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері контролю за якістю зерна та продуктів його переробки за:

  • дотриманням зерновими складами регламенту зберiгання зерна та продуктiв його переробки у процесi зберiгання зерна та продуктiв його переробки,
  • якістю зерна та продуктiв його переробки.
  • забезпечують проведення експертизи зерна та продуктiв його переробки, а також приймають  висновки щодо можливостi їх подальшого використання або знищення.

Управління фітосанітарного контролю Головного управління

Держпродспоживслужби у Вінницькій області.