Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

24.02.2023 13:13

Звернення міського голови Гайсинської територіальної громади Анатолія Гука з нагоди річниці повномасштабного вторгнення російської федерації

Користувацькі-розміри-1280x720-px-(3).png

Сьогодні, 24 лютого виповнюється 365 днів від початку злочинного вторгнення російської федерації в Україну. Цей напад став кульмінацією загарбницької гібридної війни, яку москва розпочала проти України 9 років тому з окупації півострова Крим.

Повномасштабна агресія російських військ щодо України остаточно зірвала маску з путінського режиму, що 9 років прикидався «миротворцем» і «третьою стороною» у війні на сході України, поширюючи на весь світ дезінформацію, брехливі наративи «рускої вєсни» про «ополченіє житєлєй Донбаса», про «ЛНР та ДНР», які насправді є підконтрольними москві окупаційними режимами в Луганській та Донецькій областях України.

Путін намагався всіх перехитрити, переконати світ, буцімто в Україні триває «громадянська війна». Але прорахувався…

Уже минув рік, відколи життя українців змінилося назавжди, розділилося на «до» і «після». Військове вторгнення російських загарбників та їх жорстокість перевернуло уявлення нашого народу про «доброзичливих сусідів», що позбавили мільйони людей звичайних мирних благ і радощів, перетворило їх на біженців та внутрішньо переміщених осіб, а у тисячі людей відібрало найцінніше – життя… Найбільше горе, як на мене – то загибель діток…і тут стискається моє серце від болю… Хвала Богу, дітки нашої громади не бачили та не відчували усіх жахіть ракетного терору російської федерації.

Взагалі, наша громада з перших днів тримає економічний фронт нашої держави. Рік тому, ще на початку повномасштабного наступу північних терористів, нам довелось активно зорганізуватися по роботі та ефективному функціонуванню соціальної та критичної інфраструктури. Тримати на жорстокому контролі доводилось медичну, соціальну, інформаційну та комунальну сфери водночас. Протягом цього року майже безболісно пережили паливний дефіцит. Місто Гайсин та старостинські округи не погрузли в тонах сміття, травах та опалому листі. Нам ще й вдавалося забезпечувати пальним транзитні колони ЗСУ, які постійно рухались у зону інтенсивних бойових дій.

До речі, за 2022 рік наша громада перерахувала більше 50 млн. грн в якості фінансової підтримки та надання шефської допомоги окремим структурним підрозділам ЗСУ. Не одна тонна продукції, військової амуніції та спорядження, не один генератор, позашляховик, тепловізори, каліматори та дрони поїхали за рік на підтримку ЗСУ на передові позиції лінії фронту завдяки нашій волонтерській роботі.

Ми впевнено виконали бюджет громади найкраще у Вінницькій області. Першими у області серед громад профінансували ямковий та частковий ремонт доріг. Немало було зроблено силою громади для внутрішньо-переміщених осіб.

В перші шість місяців повномасштабного вторгнення наші комунальні об’єкти соціальної інфраструктури були перетворені на тимчасові прихистки для знедолених українців внаслідок бойових дій.

Станом на 1 січня 2023 року в нашій громаді офіційно було видано 4996 довідок ВПО, серед яких 1494 – діти. Протягом усього року транзитом через нашу громаду проїхали не один мільйон українців. Ми це відчуваємо, під час систематичного прибирання та вивозу сміття з околиць Гайсина та придорожніх зон старостинських округів та траси М-12.

Восени, було прийнято рішення, з колишнього приміщення дитячої поліклініки зробити тимчасовий притулок для ВПО. Разом із благодійними організаціями, спільними зусиллями нині ведуться ремонтні роботи, проектуються додаткові комунікації водопостачання і водовідведення, відновлюється робота котельні з метою обігріву приміщення. В недалекому майбутньому плануємо створити 84 місця для проживання ВПО.

Ця війна – перша в історії людства, яка відбувається за часів існування глобальної мережі Інтернет, соціальних мереж, смартфонів, з яких можна керувати супутниками, дронами, безпілотниками, з яких видно все до деталей на землі. Наші Герої нам розповідають, що це війна нових вимірів, технологій, електроніки та швидкої генерації знань у нових предметних областях мистецтва виконання фективних бойових завдань, бо русня як завжди бере силою, а не розумом!

Український народ продемонстрував світові приклади мужності, нескореності, стійкості, сміливості, непохитності, кмітливості, непокори, а найголовніше єдності перед жорстоким ворогом. Метою російської агресії є не просто загарбання територій, а знищення нашої національної ідентичності, геноцид українського народу, оскільки ідеологія рашизму ,яку сповідує політикум «північного сусіда»- офіційно заперечують існування українців як окремої нації, а ті, хто не погоджуються з цим, підлягають фізичному знищенню.

Ми дали урок відваги всьому світові. Україна переможе ворога й відновить територіальну цілісність. Вистояли – переможемо!

Слава Україні!