Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

05.07.2023 10:46

Помічники ветеранів: як свої допомагатимуть своїм повернутися до мирного життя

64a51ffe79dea__357685743_584851497160347_8011031269688368178_n.jpg

🔹У територіальних громадах Львівської, Вінницької, Дніпропетровської і Миколаївської областей за ініціативи Мінветеранів запроваджується інститут помічника ветерана як складової системи переходу від військової служби до цивільного життя. Пілотний проєкт, як і початок відбору кандидатів на ці посади, стартує 1 липня.

🔹Докладно про суть і перспективи цієї ініціативи інформагентству «Укрінформ» розповіла генеральна директорка Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Мінветеранів Світлана Березіна.

🔹Зокрема, вона зауважила, що головним завданням представників громад, які виконуватимуть функцію помічника ветерана, стане всебічна допомога і сприяння Захисникам та Захисницям у повноцінній адаптації до мирного життя: від налагодження побуту й порозуміння в родині до працевлаштування, реалізації проєктів власного бізнесу, навчання новим навичкам, реабілітації й лікування. Цю роботу та сам сервіс організовуватимуть за принципом «рівний — рівному», адже коло помічників формуватимуть з-поміж самих ветеранів, які мають досвід поствоєнної інтеграції, або з членів їхніх сімей, котрі вже випробували власні шляхи допомоги в адаптації, соціалізації своїх рідних, які повернулися з війни.

💬«У пілотному проєкті запровадження інституту помічника ветерана ми використали напрацювання таких держав, як США, Велика Британія й Хорватія. Доволі представницький ветеранський корпус згаданих країн має схожий досвід вирішення різноманітних проблем та викликів, з якого ми могли запозичити окремі рішення, перевірені практикою. Приміром, у Великобританії деякі місцеві ради, на території яких мешкає велика кількість ветеранів, призначили окремих контактних працівників, основними обов’язками яких є забезпечення потреб у наданні конкретних послуг, комунікація з ветеранами, Міноборони, надавачами послуг із державного та приватного сектору і ведення вебсторінок та інформаційних порталів. А в США надання послуг координується на державному рівні за допомогою Офісів у справах ветеранів на рівні штату і мереж Представників ветеранів», - розповіла посадовиця про міжнародний досвід, що став певною моделлю вже для формування подібної української інституції.

🔹Світлана Березіна наголосила, що за результатами пілотного проєкту, узагальненого Мінветеранів, відбудеться імплементація фінальної моделі діяльності інституту помічника ветерана у масштабі держави.

🔹Тим часом стало відомо, що майже 40 громад у чотирьох регіонах долучилися до участі в «пілоті». Співрозмовниця «Укрінформу» розповіла, що в кожній такій територіальній громаді повинні розуміти, скільки людей і якого фаху з-поміж їхніх земляків демобілізують після завершення бойових дій. У ОТГ мають орієнтуватися, коли вони прибуватимуть, які проблеми цих осіб уже відомі та потребують належного реагування, зокрема і оперативного супроводу помічником ветерана. З першого дня повернення Захисників з фронту слід дбати про їх якісну інтеграцію у громади, родини, у нашу економіку як на мікро, так і макрорівнях.

🔹Також у цьому матеріалі роз’яснено принципи та кроки, за якими громадяни можуть подати як кандидати у помічники ветеранів, а також чітко викладено як ветерани і родини Захисників, зокрема загиблих, зможуть знайти свого помічника у громаді, яка бере участь у проєкті, та отримати допомогу.

➡️Більш докладно ознайомитися з інтерв’ю зі Світланою Березіною «Укрінформу» можна за цим посиланням: https://is.gd/6BjQGh