Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

Як вберегтися від удару блискавки

Навчально-консультаційний пункт з питань цивільного захисту та безпеки  життєдіяльності населення у Вінницькій області Вінницького навчально-методичного центру повідомляє, що температура у блискавці може перевищувати 30 тисяч градусів і щороку від неї гинуть до 3 тисяч людей у всьому світі. В нинішньому році на Житомирщині блискавиця уразила дівчину в хаті під час розмови по мобільному телефону. У важкому стані її доставлено в лікарню.                                                                

   В літні місяці сильна спека в Україні чергується із грозами і супроводжується   блискавками, які   можуть становити небезпеку для життя людини та її майна.  Ураження блискавкою можливе у випадку перебування людини як під відкритим небом, так і в закритому приміщенні.

  Блискавка – це гігантський електричний розряд, що виникає внаслідок електризації атмосфери під час грози. Електричні розряди під час грози несуть постійну загрозу людям. Проходження заряду блискавки через людину найчастіше закінчується миттєвою смертю у зв’язку з термічним ураженням внутрішніх органів. У деяких випадках можливе короткочасне припинення дихання.

Існують прості правила поведінки, виконання яких практично унеможливить трагічне зіткнення з грозовим розрядом :

 - Не ховайтеся в невеликих спорудах, хатинах, будинках, наметах, тим більше серед острівців дерев на підвищені, краще в такому випадку затаїтись у якомусь заглибленні. Якщо вас двоє, троє чи більше: - не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці – можливе ураження блискавкою спричинить трагедію одному, а не всім, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Бігти до сховища слід нешвидко і злегка пригнувшись, а не випростано у весь зріст – розряди контактують із вищими точками, якою і може бути людська голова. 

Дуже  радимо під час грози не їхати на велосипеді чи мотоциклі. А вдома, під час грози, потрібно зачинити всі вікна та двері.

Під час грози ніколи не ховайтеся біля металевих споруд, конструкцій, під залізними опорами електропередач та мостів, не торкайтесь дротяних огорож та інших об’єктів з металу. Найбільш вразливі для блискавок дуб, тополя, сосна і ялина. Якщо гроза застала вас в човні на річці або ви плавали в цей час, то найнебезпечніше – вибратися з води на берег, але якщо це не можливо, то намагайтеся на човні сидіти нерухомо, а вплав слід добиратися повільно, спокійно, не вимахуючи руками.

  Постраждалі від удару блискавки  не несуть і не розряджають струм, тому їх можна безпечно торкатися і надавати їм домедичну  допомогу

 

Враховуючи, що в Україні військовий стан, дотримуйтесь всіх вимог Державної служби з надзвичайної ситуації щодо дозволених місць відпочинку, в тому числі і купання.  Бережіть себе і своїх рідних та знайомих.