Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

15.07.2025 15:02

Лептоспіроз – це особливо небезпечне інфекційне захворювання людей і тварин спричинене бактерією Leptospira.

8654474d-4fae-4693-b795-03ca2dfc5f7d.jpg

Джерелом інфекції для людей є багато видів диких і домашніх тварин. Це найчастіше гризуни (щури, миші, полівки, нутрії тощо), свійські (велика рогата худоба, свині, собаки) і промислові тварини (лисиці, песці). Вони виділяють лептоспіри із сечею, і заражають довкілля.

Людина може інфікуватися збудником лептоспірозу при купанні у забруднених лептоспірами водоймах, під час догляду за хворими тваринами чи обвалюванні їхніх туш, через недотримання правил особистої гігієни. В організм людини бактерія проникає через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.

Від моменту потрапляння інфекції в організм людини до початку захворювання минає в середньому від 2 до 20 діб . Хвороба починається гостро, з ознобу, швидкого підвищення температури тіла до 39-40 °С, хворі скаржаться на загальну слабкість, головний біль, біль в м’язах, особливо литкових. На 3-8 день може з’явитися висип на шкірі тулуба і кінцівок, крововиливи в сітківку ока. Захворювання на лептоспіроз часто призводить до тяжких наслідків, так як хвороба може протікати в тяжкій формі з ураженням нирок, печінки, очей. Смерть найчастіше настає від гострої ниркової недостатності. Ця хвороба в перебігу дає багато ускладнень; летальність від неї досягає високих цифр (від 8 до 40% ).

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні і влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм. Станом на 1 липня 2025 року на території Вінницької області зареєстровано 2 лабораторно підтверджених випадки лептоспірозу, один з яких зафіксований у Гайсинському районні (Гайсинської ТГ). Зараження відбулося при купанні у р. Сіб.

Відповідно, з метою попередження виникнення захворювань на лептоспіроз Вам необхідно дотримуватись простих рекомендацій, а саме:

- уникайте контактів із забрудненою водою та інфікованими тваринами;

- перед споживанням їжі піддавайте продукти термічній обробці;

- вживайте кип’ячену воду, або ту, яка постійно піддається лабораторному контролю;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни;

- використовуйте засоби індивідуального захисту при роботах на вологому грунті;

- постійно здійснюйте очищення територій від сміття, бур’янів, стоячої води ;

- щорічно вакцинуйте собак та інших домашніх тварин;

- щорічно весною та восени проводьте профілактичні дератизаційні заходи (знищення гризунів). І це краще та безпечніше зробити, звернувшись до спеціалізованих установ що надають вказані послуги.

І найголовніше, своєчасно звертайтесь за медичною допомогою, так як через затримку в лікуванні є ризик важких ускладнень і навіть смерті.