Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

15.07.2025 15:03

Профілактика гострих кишкових інфекцій

0835bd08-b553-4be1-80b8-cd9306e7ceea.png

У літній період ризик захворіти на гострі кишкові інфекції (ГКІ) значно зростає. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.

Так, за 6 місяців 2025 року на території Гайсинського району зареєстровано 92 випадки гострих кишкових інфекцій, з них 43 випадки –ГКІ, викликані невстановленими збудниками, 42 – ентерити, коліти, гастроентерити, харчові токсикоінфекції, викликані встановленими збудниками, 7 випадків сальмонельозної інфекції. Крім цього, у липні 2025 року зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції спричиненої сальмонелою. Із загальної кількості потерпілих (30) – 11 діти до 17 років. Джерелом зараження стала шаурма, яку потерпілі вживали у закладі громадського харчування в місті Калинівка.

Основною причиною ГКІ є недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм — погано помиті руки, овочі та фрукти, порушення технології приготування їжі, споживання продуктів, які зіпсувалися через зберігання в неналежних умовах. Особливо небезпечні страви з м’яса та риби, які не пройшли належну термічну обробку.

Першими симптомами гострої кишкової інфекції є підвищення температури, нудота, блювання, пронос, біль у животі. У важких випадках можуть виникнути ознаки зневоднення — сухість у роті, відсутнє або рідке сечовипускання. У таких ситуаціях необхідно терміново звертатися до лікаря.

Профілактика ГКІ:

• дотримуватися правил особистої гігієни;

• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

• користуватися індивідуальним посудом;

• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

• використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;

• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

• не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Пам’ятайте: профілактика — найефективніший спосіб захисту від кишкових інфекцій.

Бережіть себе і своїх близьких!

Лікар – епідеміолог

ВСП Гайсинський РВ

ДУ «Вінницький обласний

центр контролю та профілактики

хвороб МОЗ України»                                                                         Таїса ТРОХИМЕНКО