15.07.2025 15:03
Профілактика гострих кишкових інфекцій

У літній період ризик захворіти на гострі кишкові інфекції (ГКІ) значно зростає. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.
Так, за 6 місяців 2025 року на території Гайсинського району зареєстровано 92 випадки гострих кишкових інфекцій, з них 43 випадки –ГКІ, викликані невстановленими збудниками, 42 – ентерити, коліти, гастроентерити, харчові токсикоінфекції, викликані встановленими збудниками, 7 випадків сальмонельозної інфекції. Крім цього, у липні 2025 року зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції спричиненої сальмонелою. Із загальної кількості потерпілих (30) – 11 діти до 17 років. Джерелом зараження стала шаурма, яку потерпілі вживали у закладі громадського харчування в місті Калинівка.
Основною причиною ГКІ є недотримання елементарних санітарно-гігієнічних норм — погано помиті руки, овочі та фрукти, порушення технології приготування їжі, споживання продуктів, які зіпсувалися через зберігання в неналежних умовах. Особливо небезпечні страви з м’яса та риби, які не пройшли належну термічну обробку.
Першими симптомами гострої кишкової інфекції є підвищення температури, нудота, блювання, пронос, біль у животі. У важких випадках можуть виникнути ознаки зневоднення — сухість у роті, відсутнє або рідке сечовипускання. У таких ситуаціях необхідно терміново звертатися до лікаря.
Профілактика ГКІ:
• дотримуватися правил особистої гігієни;
• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
• користуватися індивідуальним посудом;
• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
• використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
• не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
• не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Пам’ятайте: профілактика — найефективніший спосіб захисту від кишкових інфекцій.
Бережіть себе і своїх близьких!
Лікар – епідеміолог
ВСП Гайсинський РВ
ДУ «Вінницький обласний
центр контролю та профілактики
хвороб МОЗ України» Таїса ТРОХИМЕНКО