Гайсинська територіальна громада

Вінницька область, Гайсинський район

30.10.2023 14:54

Гриби- прихована небезпека

Користувацькі-розміри-1280x720-px-(4).png

• Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. В зв’язку із запізнілими дощами, нинішній грибний сезон може подовжитись протягом усього листопада. Для багатьох збирання грибів - це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Але не всі добре розуміють, що з вживанням грибів потрібно бути дуже обережним.

Тому в черговий раз, застерігаємо:

 Не можна збирати старі, червиві, покриті цвіллю гриби. У таких грибах вже починаються процеси розкладання білка, що про вживанні їх в їжу може завдати непоправної шкоди вашому здоров’ю.

 Не можна збирати гриби біля автомагістралей та біля промислових підприємств. Гриби, зібрані біля автомобільних трас і залізничних колій, накопичують небезпечні для здоров’я важкі метали і радіоактивні елементи.

 Для збору грибів не можна використовувати тару не проникну для повітря – поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща місткість для грибів – плетена корзина.

 Приготовлені страви з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати на «завтра» грибні блюда можна тільки в холодильнику і в посуді, що добре закривається.

 Не слід готувати і зберігати блюда з грибів в металевому посуді.

 Деякі види грибів не сумісні з алкоголем. Як і будь-який продукт, гриби можуть викликати алергічні реакції.

 Грибні страви не є їжею для дітей!

Найнебезпечнішим грибом вважається бліда поганка і її різновиди. При отруєнні її токсинами реєструється до 99 % летальності потерпілих. При цьому поражаються печінка, нирки, серце, центральна нервова система, кишківник.

Зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Якщо вже трапилася біда і ви відчуваєте себе погано або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких, викличте швидку медичну допомогу. Кожна згаяна година може коштувати людині життя! Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого, дайте йому випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки та спробуйте викликати блювоту (допоможе натиснення пальцем на корінь язика). Коли промивні води стануть чистими, дайте потерпілому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги). Після надання першої допомоги, дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновивши тим самим водно-сольовий баланс.

Увага! Ні в якому разі не довіряйте таким тлумаченням: усі їстівні гриби мають приємний смак; отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний; усі гриби в молодому віці їстівні; личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів; опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби; цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні; отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин; сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах. Збираючи гриби, будьте надзвичайно обережними, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Залишки грибів або грибних страв слід обов'язково зберегти, адже лабораторне дослідження допоможе з'ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування!

Всім здоров’я і миру.

396718757_354790870279667_7237132033846941032_n.jpg